Foder - pälsvård -  kloklippning - öronmärkning - betesburar - transportlådor - parning

Varje dag skall kaninen ha:

 

”Kanin/Gnagarblandning”

De s.k. gnagarblandningarna som säljs av zoo-handeln är tyvärr inte alls bra kost för kaniner. Många djurägare tror att dessa blandningar är ”pellets” men så är inte fallet. Blandningarna innehåller oftast lite pellets men även annat, t.ex. solrosfrö, nötter, cornflakes och havre. Dessa fodermedel är fett- och kolhydratrika samt innehåller mycket lite fibrer. Att kaninen tycker bättre om gnagarblandningen skall man inte låta sig luras av, kaninen vet inte vad som är bäst för den. Vi rekommenderar att man helt undviker gnagarblandning som en daglig del av kosten. Vill man tvunget ge lite ibland, skall det verkligen vara i små mängder och endast då och då som godis. Vi själva ger våra Svenska Foders Knain&Marsvin med gott resultat.

Grönsaker

Grönsaker ska ges dagligen. Kaniner i det vilda äter framför allt sega fiberrika blad, bark och andra svårsmälta växter. Deras mag- tarmkanal fungerar bäst när den har som mest att göra med att bryta ner cellulosa. Om Din kanin inte är van att äta grönsaker, börja försiktigt med gröna bladiga grönsaker, och lägg till en ny sort var 5-7 dag. Om tillskottet av en ny sort leder till diarré inom 24-48 tim så ska den avlägsnas från dieten. Unga kaniner ska också vänjas gradvis vid ny mat.

Så snart Din kanin äter denna typ av mat ska Du försöka att ge minst 3 olika sorter dagligen. Utfodring med färska fiberrika grönsaker (samt hö) bidrar till att förebygga tarmstörningar samt tillgodoser kaninens stora behov av vätska. Dessutom älskar kaninen det!

Grönsaker som Du kan variera mellan är t ex morotsblast, betblast, maskrosblad och maskrosblommor, kål, persilja, klöver, broccoli (inklusive blad), morötter, grön paprika, ärtbaljor (den flata ätbara sorten), brysselkål, basilika, hallonblad, rädisor, spenat. Försök att ge minst 3 olika slags grönsaker dagligen. Att utfodra med en enda grönsak (framför allt broccoli, kål, brysselkål och spenat) kan leda till ämnesomsättningssjukdomar.

Godis

En liten mängd, ca 1 matsked per 2,5 kg kanin, av en av följande godsaker kan ges då och då men helst inte dagligen. Jordgubbar, papaya, ananas, äpple, päron, melon, hallon, persika, päron eller torrt fullkornsbröd. Alternativt kan man ge 1 tesked per 2,5 kg av banan eller torkad frukt.

Undvik

Vi rekommenderar att Du helt undviker att ge: salta eller sockerrika mellanmål, nötter, choklad, frukostflingor eller andra spannmålsprodukter som kakor och bröd (inte ens knäckebröd är nyttigt för Din kanin men kan ges som godis). De kan nämligen orsaka tarmstörningar och fetma.

Vatten

Vatten ska alltid finnas tillgängligt, och bytas dagligen. En smutsig vattenbehållare kan leda till tillväxt av bakterier som kan orsaka sjukdom. Vatten kan ges i antingen en vattenflaska eller i en tung skål som är förankrad vid ena sidan av buren så att vattenskålen inte tippar över. Ge inte medicin eller vitaminer i vattnet eftersom kaninen kanske inte dricker om smaken eller färgen förändras.

Vitaminer

Det är inte nödvändigt att ge kaniner extra vitaminer om kaninen får pellets, hö och färska grönsaker att äta. I stället kan överdriven användning av vitaminer leda till överdosering och allvarliga sjukdomar.

Salt eller mineralsten

Är inte heller nödvändigt för en huskanin på lämplig kost. Du kanske vill ha en sten i beredskap för djur som bor utomhus och för avelsdjur. Mineralstenar kan i vissa lägen vara helt olämpliga, eftersom vissa kaniner lätt bildar stenar i urinblåsan om de har tillgång till extra kalk.

Nattavföring

Det kan verka konstigt att detta listas som en del av dieten, men denna speciella avföring är en väsentlig del av Din kanins föda. Under vissa tider på dagen, vanligen på kvällen, kan Du se hur Ditt djur slickar området runt ändtarmsöppningen och även äter en del av avföringen. Dessa blindtarmsprodukter är mjukare, grönare och har en starkare lukt än den vanliga hårda torra runda avföringen. Ditt Djur vet när denna typ av avföring bildas, och äter dessa direkt från ändtarmen. Dessa kulor bildas som sagt i blindtarmen, som är den del av magtarmsystemet där jäsningen av mat sker. De är rika på vitaminer och näringsämnen som Din kanin behöver för att hålla sig vid god hälsa. Efter att ha ätit dessa "vitaminpellets" kommer kaninen att återigen smälta materialet och dra ut de nödvändiga näringsämnena. Denna vana kan tyckas oaptitlig för Dig, men det är normalt och mycket viktigt för Ditt djur.

Ibland kan en kanin släppa dessa blindtarmspellets tillsammans med den vanliga avföringen i stället för att äta den. De ses då som mjuka, klarare gröna kulor som kommer i klumpar, inte så välformade som normal avföring. De kan ha en fränare doft. Detta ska inte betraktas som diarré, och om det bara händer enstaka gånger ska det inte betraktas som ett sjukdomsproblem.

Grönt fräscht doftande hö skall de ha varje dag och sen kan man ge vintertid lite torkade brännässlor.

Pellets

Hö är viktigt för kaninens mage, då den behöver äta nästan hela tiden så att trycket kommer uppifrån då de har väldigt lång tarm på ca 4-6 meter. Pellets som vi rekommendera är följande: Svenska Foder Kanin&Marsvin, Edel & Mästers om man har många kaniner, men har man bara enstaka så duger Stampe el Lottie gott å väl. Kolla även under foder så kan du själv jämnaföra

Många använder ko, kalv, får pellets men tycker det är för hög proteinhalt och att dvärgrasers magar är känsliga för högre protein innehåll mot växttråd och de får lätt hakpåse samt hängbuk och det är våra erfarenheter iaf. Snålheten bedrar visheten sägs det ju.

Protein 13-15%, Växttråd 15-17 %, Calcium 0,4-0,6%, Magnesium 0,3%, Fosfor 0,22-0,5%, Sodium 0,2-0,3%

Stora spån balar 50-70kr  finns att köpa hos ex Granngården, hö är bra att köpa hos en mjölkbonde som har analyserat sitt hö, så att hans kor äter ett bra hö och så att de ger mycket mjölk.

Obesprutade fruktträdsgrenar, tall, sälg, asp, lönn, ek, björk eller vide. Om sommaren så kan man ge maskrosblad ,gräs och klöver. Alla slags foderbyten måste börja med med mycket små kvantiteter som långsamt ökas. Sallad & gurka är mindre bra och innehåller mest vatten och kan göra kaninen lös i magen.

Bur enligt jordbruksverktes regler, med måtten50* 50*100cm. Antingen så köper man en galler bur hos zoo handlaren och där rekommenderar vi absolut märket Ferplast för de har lite tåligare botten, eller så bygger man en bur själv. Bottenmaterial i buren använd kutterspån, halm eller både och. Kutterspån finns att köpa exempel hos Granngården i stora balar och det blir då billigare. Tidningspapper ska ej användas som bottenmaterial då kaninen kan tugga i sig av tidningen och då få förstoppning. När urin kommer i kontakt med trycksvärta så luktar det mycket och det är inte bra för kaninen att inandas av det. Städa hos kaninen 1-2 gånger per vecka.

 

Rasstorlek Minsta tillåtna yta (m²) Minsta yta per djur vid grupphållning (m²) Minsta yta per avelshona med kull vid grupphållning (m²) Minsta mått på kortaste sidan (m) Minsta höjd (m)
Liten (under 3 kg) 0,5 0,25 0,5 0,5 0,5
Medelstor (3-5 kg) 0,7 0,35 0,7 0,6 0,6
Stor (över 5 kg) 0,9 0,45 0,9 0,7 0,7

Kutterspån samt halm. Havrehalm kan färga vita tassar gula så vetehalm skall vara bättre anser många. Tycker nog mer att om man mockar så spelar det mindre roll. Rent och snyggt A-O. Använd absolut ej tidningspapper i buren, då trycksvärta i kontakt med kaninens urin luktar fruktansvärt och den stanken vill man ju ej sitta i. Dessutom så kan det gå illa om kaninen tuggar i sig av tidningen och kan då lätt få förstoppning och kan då dö.

Att köpa spånblar är billigare ca 70-80 kr

Motionera kaninen, då kan man göra en rasthage av kompostgaller och ha punktsvetsat nät i botten, så att kaninen ej kan gräva sig ut. Eller om man släpper ut kaninen inne i hemmet under uppsikt då man är hemma, eftersom kaniner gärna gnager på saker som den inte vet kan vara farligt så som sladdar, kontakter mm. Det är ju upp till ägaren att undanröja och förstå att det är helt normalt beteende för en kanin med gnagare egenskaper. Bilden ovan hona och hane som skall para sig, så vill man inte ha ungar så rastas kaniner en å en.

Betesburar med nät i botten för kaninen är en baddare på att gräva. Kaninen kan bo ute så fort det är plusgrader om natten och gärna att det börjat växa gräs. Ha inte betesburar där hundar och katter rastas, då de kan bli mellanvärdar av bandmask. Tänk på att inte ha kaninen i stekande sol och att det lätt bildas grönalger i vattenskålar och vattenflaskor. Så var noga med rengörningen av skålar och flaskor. Ett hus som kaninen kan söka skydd i för regniga dagar eller om det kommer något djur som den blir skrämd av, så den kan gömma sig.

Först såg burarna som på bild ett, då hade vi tagit kompostgaller och gjort en träram med fyrkantsnät i botten, det som inte var bra med dessa burar, var att en del mindre kaniner kunde stoppa ut huvudet i hörnen där kompostgallren är ngt större, det hände en olycka en gång, vi hittade en kanin som hade fastnat där, och hade vi inte vart hemma så hade den blivit hängandes där kanske. Det slutade lyckligt iaf. Hur som så tager man vad man haver heter det ju "Kajsa Varg" Vi tog bottnarna från de andra burarna, satte vi sedan reglar i hörnen och gjorde en ram upptill, satte dit plåt till tak, fyrkantsnät och playwood sittplats, och en vägg + luckan. sen tog vi gamla trådbackar från en gaderob som gjordes om till höhäckar. Men det bästa var reglarna på baksidan som gjordes ngt längre och som fungerar som handtag när man flyttar burarna.

Här är våra NYA burar 2008, inte färdiga. Det skall på plåt och lucka, sen så en sittplats, man kan lätt krypa in i dem :-) Det är gammal butiksinredning coca-cola som är rejält. Buren tiill höger en gammal skänkt bur, men ack så bra med hjul på, den är lätt flyttad, huset används tyvärr oftast till toalett. Man öppnar locket på huset, så det gäller att ha matglada kaniner i en sånn bur, iaf man vill ha tag i dem.

Här en sommar bur gjord av kompostgaller samt en ram med fyrkants nät i botten och ett litet hus att krypa in i, samt så har vi plåt som skyddar dem mot regn och sol. Något som är bra är att sätta på hjul då det blir lättare att för flytta buren. Men måste även varna att dvärgraserna kan sticka ut sina huvuden i kanten och fastna för maskorna är större på ändarna av kompostgallren. Det har hänt och om vi ej hade vart hemma så hade kaninen blivit hängande där och dessutom en varm sommardag. Så man måste sätta ett finmaskigt när eller sätta något som hindrar att de kan göra så.

Pälsvård

Kaniner så som Lejonhuvade kanin behöver lite päls vård emellanåt, så en gles kam som man kan kamma manen med, är bra. När kaninen fäller så är det bra att ha ryktsten och en minikarda eller liten mjuk pannborste till häst, en nagelborste till smutsiga tassar. Galltvål till smutsiga tassar.

Klo klippning bör man se över en gång i månaden... Lite olika hur kaninen sliter sina klor. Ett bra sätt är att lägga kaninen på rygg i sitt knä och kaninens öron håller man fast mellan knäna, då har man båda händerna fira att arbeta med. Se upp så du inte sitter med ditt egna ansikte för nära kaninen bakben, det har hänt att de sparkar till ordentligt. Om man skulle råka att klippa kaninen i pulpan så är det bra att ha klippstop eller alustift (stoppar blödning vid rakning på karlar) men fungerar bra vid kloklippning och som stoppar blödningen.. Köpes hos zoo handlare eller apoteket.

Två eller en kanin i en och samma bur, inget vi rekommenderar. Två hanar slåss. En hona & en hane blir en massa ungar, och de blir könsmogna runt 3 månader... och det är inte bra för kaninen att bli dräktig före ca 6 månaders ålder. Två honor från en och samma kull kan gå mycket bra ihop tillsammans tills de blir könsmogna eller när de är i brunst och då de ryker ihop så att tussarna yr. Kaninerna är nattaktiva djur så kan det hända att de biter varandra och ger varandra riktigt fula bettskador i öronen, på ryggen, könsdelarna etc Så för att vara på säkra sidan att slippa åka till veterinär så är det bäst att varje kanin sitter i varsin bur. Det blir billigare så, än att åka med bettskador till veterinären. Så ej två eller fler i samma bur.

Bra att ha är givetvis en transport bur om man skulle behöva ta med sig sin lilla kanin. Sele och koppel om man vill rasta eller tom hoppa med kaninen. Det finns en mängd olika selar...

Hona eller hane

Skall man välja hona eller hane frågar de flesta, men det är hugget som stucket. Det beror ju hur man är som person själv också. Hanar är väl mer lättsamma om man jämnför med honor som är i brunst kan var ngt sura, men inte alla. Ovan en hankanin

Märktänger

Något som är bra att göra innan man öronmärker är att tvätta av örat med sprit för en del kaniner har som en något fet yta i örat och det gör att tatto färgen fäster sämre. Att kyla ner örat med isbitar som man lagt i plastpåsar fungerar utmärkt. Något som är bra att ha hemma  är även att ha klippstop som stoppar blodet om det skulle råka blöda allt för mycket.

Här ser vi tre olika märktänger som används då man öronmärker kaniner. Tången till höger är Stora Hauptner tången som används till stora raser, i mitten Lilla Hauptner tången som är bra till små raser såsom hermelin, dvärghare, lejonhuvad och tången till höger är Stonetången som passar bra till stora kaniner, dvärgvädur och även lejonhuvade går bra. För att märka sin kanin så måste man vara med i Sveriges kaninavelsförening. Och då ansöker man om ett uppfödar nr som alla utställningsbara kaniner skall märkas med i höger öra. Och vänster öra så skall kaninen märkas på följande sätt 511 512 513 osv 5= År 2005 1=kullnr 1,2,3 individ nr så nästa kull man får skall heta 521 522 523 osv man börjar med att märka hanarna i kullen med individ nr 1 osv eller så är det endast honor då tar man ju dem givetvis.

Här är tre olika märktänger, från vänster sett Stora Hauptner som har en positvie ear release som gör att den ej fastnar i örat, sen är det Lilla Hauptner tången som passar små öron, sen är det USA tång som heter Stone men inte alls samma klass som de två föregående tyska tängerna..

Här en märktång av märket Eskilstuna, som ej  mer tillverkas tyvärr, den är klart den bästa.. Tre siffersatser är bra att ha, ex 7253   7=Året 2007 25=kull nr 25 3=  individ nr ex så börjar man med 1 och uppåt, vi börjar alltid med att märka hanarna så ex är det 3 hanar och 4 honor så skulle de få heta såhär:

7251-7253 = hanar 7254-7257= honor sen kan man även märka att hanar har jämna nr 2,4,6,8 och honor ojämna nr 1,3,5,7,9 men vi till lämpar det första systemet själva..

Här ska det till att märkas individ nr som alltid märks i vänster öra och uppfödare nr ska vara i höger öra. Se till att öppna örat så att det ej ligger vikt när du ska till att märka, sen är det bra om det hamnar i mitten av örat, ibland så kan det vara svårt att läsa av öron märkningen om den hamnar ute vid öronkanten där det ofta är behårat. Så vi börjar alltid med att sprita våra händer,

Här tar vi tatto färgen som är av märket Pelikan och sen har vi även roll on tatuerings färg, men den ät lite mer kladdig att arbeta med tycker vi, sen duttar man på färgen i själva öronmärkningen och gnuggar in den ordentligt och överflöds färgen torkas av med bomull å vatten.

Numer får man INTE öronmärka själv utan måste göras av veterinär.

Benringar

Beteckning

Storlek

Rasgrupp

SKAF

A 13 mm

     Vikt – 1,3 kg

SKAF

B 15 mm

     Vikt - 1,9 kg

SKAF

D 16 mm

     Vikt - 2,5 – 3,2 kg

SKAF

E 18 mm

     Vikt - 3,01 – 4,01 kg

SKAF

G 20 mm

     Vikt - 3,81 – 5,50 kg

SKAF

H 22 mm

     Vikt - 5,51-och högre

 

Benringar används numer av en del uppfödare som föredrar det

 

info kommer

 

Fällningsperioder

Kaniner börjar redan fälla vid 1 månad, och då börjar de fälla först på tassarna, sedan från 3 månaders ålder så är den värsta fällningen mitt över på ryggen. Det kan vara bra att man har fällningsperioderna med i tankarna när man skall ställa ut sina kaniner. Att ålder som 4,5 mån är till fördel att ställa ut sin kanin, eller runt 7,5 månader. Kollar man de större uppfödarna som vinner mycket så har de med detta i beräkningarna och är väl medvetna och beräknar sin avel utifrån ex vissa utställningar etc. Man skall även ta hänsyn vid avel att inte avla på kaniner i värsta fällning, då det tar hårt på dem. En del kaniner kan t.o.m bli lite deprimerade av fällningen. Hanarna tar det en aning hårdare än vad honor tycks göra.

 

Trimma Lejon

Att trimma lejon inför utställning råder det ju delade meningar om kanske.. men till historien hör till så tog jag in de första "Löwen" tyska namnet, numer  heter de ju Lejonhuvad kanin och kom till Sverige från Tyskland, då var de större och hade man + kjol men enligt den Svenska Standarden så får Lejonen som vuxen ej har kjol när de ställs ut så då är det bara till att trimma, man får egentligen ej trimma men det vore ju som att komma till hundutställningen med en otrimmad pudel och det hade nog ej gått hem sååå.. Har man en ras som ex Lejon så får man lov att planera så gott det går, dels så får man ta hänsyn till fällningen som har med årstiderna att göra, sen om det är mitt i avels säsongen som börjar med att paras i feb-mars sen kanske sista kull i Augusti, sen är det ju ålder på hanarna som oftast behövs ställas så fort som möjligt eftersom de har en tendens att tappa sin man och prat med andra uppfödare utanför Norden så tror de som vi att det har med det manliga testosteronet att göra, de tappar helt enkelt man när de närmar sig 6-8 månader så där emellan bör hanar ställas ut iaf.. sen kommer iof manen tillbaka oftast men det kan dröja. Ovan: en sax, en bit av ryktsten till häst, sen en mjuk pannborste till häst, sen en liten mini kam. Sax använder jag till att ta bort ex hår på öronen då ej får ha långt hår där, sen så är ex ryktsten bra till att ta bort massa döda fällningshår, sen har vi den mjuka lilla lila borsten som vi borstar upp glansen med så att kaninerna blänker, sen så den lilla kammen är bra till ex tassarna, manen har vi en större kam som är glesare så att den ej tar med hela manen.

Lejonet på första bilden har en ok pälskjol enligt Engelsk & Usa standard, de får ha som ungdjur och vuxna 2,5 inches = 4,8 cm kjol på höften, och här i Sverige nollas de enligt standarden i dag, men hoppas på en standardändring att de får ha pälskjol på höften med max 4,8 cm, på andra bilden ett lejon som har pälskjol från manen och bakåt, inte önskvärt som vuxna men ungdjur ok. Det är samma kanin, bara det att ena sidan har jag trimmat så det skall se ut.

På dessa två bilder ser man att lejonet har längre hår under magen, å som sagt ska de ställas måste det ryckas bort för hand, det är ganska mjukt hår och lossnar lätt, sen ser man lejonet ovan ifrån där ser man tydligt att den har kort hår på mitt uppe på ryggen och kjolen på sidorna..

Här ser vi en otrimmad kjol och sen hur den kan se ut efter trimning och detta görs helst minst 2-3 månader innan utställning så att pälsen hinner återställa sig så att den ej ser helt nytrimmad ut.

Här en bild ovanifrån, och hur det ser ut  på en trimmad sida och en otrimmad sida, sen sicken hög med gammal päls, det brukar vi spara om det är någon hona som dragit sig dåligt när de ska till att få ungar och ej boar ordentligt eller om våren så får fåglarna detta att bygga bo meeee..

Här en korsnings mellan Lejon och Dvärgvädurs som bär på fuchsnalaget, så här får den sig en stund hos frissan, inte för att den blir snygg, men pälsen är så mjuk och filtar ihop sig, så nu har den växt ut igen och har fått vuxenpäls och är då mer lätthanterlig.

Gula tassar som egentligen skall vara vita

Så här kan vita tassar se ut, och tassen till vänster är ej rörd, men den till höger är lite fixad. Man tar en ryktsten till häst ca 30 kr, det är som en pimpsten av ngt slag, den tar bort de översta håren som är gula, så kallad "stallsmuts" Så tar man lite då å då på tassarna så brukar de vara fina till utställningsdagen. En del geggar med potatismjöl, babypuder etc, men inte ngt vi tycker man skall göra, dels så är det inte tillåtet heller för den delen. (bild på en bit av ryktsten gul blomma på) kostar ca 30-55 kr och den är superbra. Men man får ju planera i tid. Man kan även tvätta tassarna med galltvål, Yes diskmedel, hundshampo för vita pälsar, finns ju massa knep. Även om man håller rent i burarna så kan man ha "skitgrisar" till viss del är det ju ärftligt också. Genom avel kan man ju välja de mindre "skitgrisarna" till sin avel om man inte är road av att rengöra tassar.

 

Transport lådor

       

 

 

Så här kan hemma byggda transport burar se ut, det är trefacks burar, eller så kan man om så önskas ta bort en eller båda mellanväggarna och få större transport bur.  Vi har även Atlas plast burar till hund & Katt och andra smådjur. Om man transporterar sina kaniner om sommaren så brukar vi ta små petflaskor med vatten i och frysa in och lägga i varje transport bur så att de ej får värmeslag, sen måste man stanna ofta och se till att de får vatten, det är även bra att ge morötter eller gurka under transport.

 

Mat/vatten skålar & flaskor

Bild 1 Jokerskålen som är konformad och man får lätt ut isen på vintern, bild 2-3 stjernskål, bild 4 plastkopp från Högberga, ngt klen, bild 5 akita papegojskål, bild 6 keramikskål, bild 7 plastskål Ikea 3-5 kr st. De bästa är som sagt joker & stjernskålen tycker vi.

Vattenflaskor, och mockspade. Den svarta är köpt på Silvan och är helgjuten och hållbar och den andra är en snöskyffel som vi sågat av skaftet på, från Biltema, sist men inte minst en stubbe som kaniner kan hoppa upp på, perfekt till hona med kull som inte når vattenskålen, de gillar att gnaga på dem också.

Parning

 

Så här ser det ut när kaniner parar sig, och det går fort, oftast så åker hanen av och låter med ett läte. Man skall sätta in honan till hanens bur, så slipper han var sysselsatt med att revirmärka och kan i stället koncentrera sig på att para. Om hanen hade kommit till honans bur så kan det vara så att hon försvarat sin bur och hanen blir rädd och det blir inte någon parning.

Sen tar det ca 28-33 dagar innan det ligger ungar i bo. Honan drar av sig päls från magen och bygger ett bo med halm och ullen. Ungarna föds nakna och blinda, och runt dag 10 så öppnar de ögonen och vid tre veckor så kommer de ut ur boet och börjar smaka på hö & kaninpellets etc. Tidigast kan kaninungar flytta vid 8 veckors ålder.

Först så samlar honan ihop massa bomaterial och i detta fallet halm som är det bästa, sen tar hon sin halm och bygger ett fint bo, så gott nerbäddade är de nyfödda ungar sen.

Mjölkersättning

Mjölkersättning till lamm brukar fungera bra. Lammnäring kan sättas in till honan om hon har mycket ungar iaf från 2-3 veckors ålder, modern brukar också slicka i sig av vällingen.

Källa: KG Roos bok, Nordisk Kaninstandard, Textbook of Rabbit Medicine